Politikadan zerre anlamam. Haberlere bakan; sonra belgesel açan adamlardanım ben. Belgeselleri seviyorum. Politik kitap gibi şeyleri de açıkçası okumam, kurgusal, ki genelde bilimkurgu olursa ilgim o zaman yoğunlaşır. Nedense evde duran İngilizce Animal Farm, bir önceki kitabım bittikten sonra düştüğüm boşlukta gözüme çarptı ve kitabı istemeye istemeye okumaya başladım. Çok değişik şekilde farkındalıklara ve etkilere neden oldu kitap sonunda, okuduğumdan memnun kaldım.
George Orwell ile tanışmam 1984 kitabı ile başlamıştı. Kendisinin politik duruşundan çok yarattığı distopya ve bilimkurgu öğeleri ile kendi janrasında örnek teşkil ettiğinden distopya kitapları arasında illa ki okumam gerekiyordu. Yaratılan CCTV dünyası, toplum sınıfları, gergin distopya atmosferi, akıllıca düşünülmüş arkaplan bilimkurgu öğeleri ile Winston'un hikayesi beni benden almıştı. Daha sonraları okuduğum ve genelde 84'ün takipçisi olan distopya kitaplarından elbette ki çok zevk aldım; ama 1984 hala bambaşka aklımda.
Orwell'in deneyim ettiği savaş ve buhran zamanlarından kalma politik duruşu bellidir. Hayvan Çiftliği ise İkinci Dünya Savaşı öncesi Stalin Erasının bir deneyi aslında. İngiltere'de yer alan bir hayvan çiftliğinde değişik türde hayvanlar tarafından gerçekleştirilen ve domuzlar tarafından yönlendirilen, çiftlik sahibine karşı yürütülen isyan ve devrim ile ardından gelen yozlaşmayı ve distopyayı okuyucuya aktarıyor. Bu işleyişi öylesine sembolik, ve bir o kadar da ince anlatıyor ki Orwell, duvara asılabilecek prospektüs niteliğinde resmen roman, çok açık ve net. Tarihin izdüşümünden, farklı bir uzamda yapılan kontrollü bu deney aslında üst güçlere karşı yapılan başkaldırmanın getirdiği insancıl düşüncelerin, güç elde olduğunda ne kadar yobaz ve kör bir noktaya geldiğini adım adım bizlere iletiyor. Açık ve net uzamı, akıllıca seçilmiş insan ve hayvan karakterleri, ince kurgusu ve ciddi mesajlarıyla Hayvan Çiftliği herkesin ders alması gereken yegane bir kitap.
Evet, Orwell, Distopya, 84 ve Hayvan Çiftliği hakkında daha uzunca konuşulabilir; fakat amaç bilgiyi kısaca paylaşmak olduğu için çeşmede çok uzatmaya da gerek yok. George Orwell'in kitap için yazdığı birkaç önsöz var farklı ülkelerin basımları için, yukarıdaki kapağa sahip kopyada iki adet önsözü var hatta, onlar okunarak konu hakkında daha çok bilgi edinilebilir.
84'u 36 yilinin Barcelona'sindan etkilenerek yazmis aslinda. Orwell o zaman Franko'ya karsi olan komunist/anarsist tarafda savasiyor, yaralaninca da ingilitere gidiyor geri. O zaman iste barcelona'da sinif ayrimi yapilmiyormus, herkes ayni tarz tulumu giymek zorundalarmis, zenginlerde ayni sekilde takilmak zorundalarmis(Tulumlar 84'te de var). Animal farm'da cidden basarili bi kitap ve dedigin gibi bencede herkesin en az bidefa okumasi lazim.
YanıtlaSil