22 Temmuz 2012 Pazar

Met Üst - Tek Kişilik Dev Dergi



Metin Üstündağ abimizi, günümüz gençliğinden Penguen okuyanlar iyi tanırlar, "Pazar Sevişgenleri" ve "Süzme Bal" başlıkları ile. Zaten kendisi de Penguen'in kurucularından birisi; Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem gibi birkaç isimle Leman'dan ayrılıp birlikte Penguen'i kurmuşlar. Metin abimizin Penguen'deki köşesi tam olarak komik espiriler üzerine kurulu güldürme temelli bir köşe değil, daha çok insan halleri, insan-insan ve insan-şehir ilişkilerini parodileştirerek tebessüm ettirmek ve düşündürmek üzerine desek, kendisine biraz haksızlık etsek bile başka karikatüristlerle olan farkını belirginleştirmiş oluruz (lanet olası cümle, bir türlü bitiremedim, çok da çirkin bir şey oldu. Silemiyorum da...). Metin abimiz 1965 Erzincan doğumluymuş. Çocukluğunda İstanbul'a gelmiş. Penguen'i kurana kadar Çarşaf, Gırgır, Limon, Leman, Nankör, Öküz, Deli dergilerinde çalışmış. Çeşitli televizyon programlarına metin yazarlığı yapmış.

Penguen'deki haftalık çalışmaları kendisini ifade etmek konusunda yeterli olmamış olsa gerek, 2012 Haziran ayında "Met Üst" adı altında tek kişilik bir dergi çıkarttı. Kapağında yazdığı üzere 3 ayda bir yayınlanacakmış dergi, ilk sayısı Haziran-Ağustos ayları içinmiş. "Tek Kişilik Dev Dergi - Met Üst - Kafası Estiğinde Çıkar" yazıyor kapakta. Arka kapakta da dergi için "Yazar, çizer, şair, ressam, filozof, araştırmacı gazeteci, denemeci, hikayeci, senarist, editör, büdütör, vantirilok, son ütücü, nalbur... Tüm Met Üst'ler bütün hünerleriyle bir arada. Dışarıda birkaç Met Üst daha kaldı ama onlar da inşallah bir dahaki sayıya!" yazıyor.

Tam olarak da vaat ettiklerini veriyor dergi. İçeride Metin Üstündağ'ın birkaç biyografik yazısı, birkaç felsefi denemesi, birkaç şiiri, Gırgır'daki "Metin'in Aşıkları" köşesinden derlemeler, "Pazar Sevişgenleri" ve "Süzme Bal" tarzı birkaç köşe bulunuyor. Aynı zamanda meşhur resimlere yapılmış photoshopların bulunduğu "Tuhaf" adlı bir başlık ve kendisinin çizdiği, bazısının sulu boya olduğunu tahmin ettiğim birkaç resim de yer alıyor. Son olarak da Metin Üstündağ'ın yazdığı, Rewhat, Sencer ve Kutluhan Perker'in çizdiği birkaç hikaye bulunuyor dergide. Bu çizgili hikayelerden birkaçı ve birkaç tane de yazılı hikaye ünlü Türk yazar-şairleriyle ilgili. Musa Anter, Yılmaz Güney, Aziz Nesin, Behçet Necatigil, Atilla İlhan, Mehmet Akif Ersoy, Neyzen Teyfik, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Can Yücel'in hayatlarıyla ya da yapıtlarıyla ilgili hikayeler anlatmış Metin abi.

Metin Üstündağ'ı Penguen'de beğenmeyen, köşesinden çok fazla hoşlanmayan var mıdır bilemiyorum. Varsa bile o arkadaşların da bu derginin yalın, samimi, hafif delimsi, hafif felsefi tonundan hoşlanacağını düşünüyorum. Benim gibi Metin abiyi keyifle okuyanlar içinse bir köşede durup tekrar tekrar göz atılacak eşsiz bir çalışma olmuş. Umarız ki devamı gelir, eylül ayında 2. sayısı kitapçılarda yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder