9 Ekim 2011 Pazar

Çalgı Çengi (2011)

Yönetmen: Selçuk Aydemir
Yazan: Selçuk Aydemir
Oyuncular: Murat Cemcir, Ahmet Kural

Bir çeşit absürd komedi filmi Çalgı Çengi. Açıkçası fragmanını ilk izlediğimde çok çekici gelmemişti bana. Recep İvedik'in açtığı yolda ilerleyen bir film hissiyatı yaratmıştı. Tabii sonra Recep İvedik'i izleyip beklediğimden daha iyi bir film buldum karşımda, orası ayrı. Özellikle misafir oyuncu olarak gözüken birkaç baya önemli isim ve yapımcı olarak CMYLMZ'nin görünmesi benim için Çalgı Çengi'yi ilginç kılan tek öğelerdi. O adamlar destek vermişlerse fragmanda görünenden çok daha fazlası vardır dedim.

Guy Ritchie'nin yönettiği İngiliz mafya filmlerinin (Snatch, Lock Stock...) hayranı biri tarafından yazılmış gibi duran bir senaryo var ortada. Birbirine üstünlük kurmaya çalışan, birbirini kullanan, döven, ezen, kovalayan falan filan insanların hikayesi. Merkezde Ankaralı 2 çalgıcı kuzen var. Aslında Guy Ritchie ile karşılaştırmak biraz abartı oldu, senaryo bakımından o kadar zengin ve başarılı bir film yok ortada. Tempo olarak da baya yavaş sayılabilir film. Bir de filmin içindeki hikayeler tam olarak bir yerlere bağlanmıyor. Yani olaylar gelişiyor, gelişiyor ve film bitiyor. Yazdığınız yazıyı nasıl bitireceğinizi bilemeyince yeterli uzunluğa eriştiğini düşündüğünüz noktada bitirmenize benziyor.

Öte yandan izlenmeyecek kadar başarısız bir film de sayılmaz. Türkiye -dizilerden de görüldüğü üzere- absürd komediyi seven bir ülke. Filmin oyuncuları ve yönetmeni de sanırım dizi çıkışlılar. Kimi sahnelerle Türk insanına hitap etmeye çalışmışlar - ve yer yer de başarılı olmuşlar (Köyden şehire göçen türkücü hikayesi, biz şuralıyız, biz buralıyız diye horozlanmalar ve özellikle Gökhan Semiz'e saygı göndermeleri).

Yeterli uzunluğa ulaşan bu yazıyı bitirmek gerekirse; benim izlemekten çok büyük bir zevk almadığım, öte yandan pişman da olmadığım bir film Çalgı Çengi. Çok iyi seçenekler olmadığında vakit geçirir.

2 yorum:

  1. Türk sinemasının son dönemlerine bakacak olursak popülist filmlerin haricinde iyi filmler çekilmeye başlıyor. Çok başarılı bir film olmadığını kabul etmekle beraber kimi diyaloglar ve sahneler güzeldi. Kendince bir özgünlüğü vardı filmin yani, çok iyi bir macera veya aksiyon veya ne biliyim bir komedi resitali değil, kendi halinde bir film. Bu da türk sinemasının çeşitliliğe gitmesi açısından sevindirici.

    YanıtlaSil
  2. Yahu bi değişikti evet, ben de tam çözemedim ama Erinç'in dediği gibi aynı. Ya da biz çok leş izleyiciler olduk bilemiyorum.

    YanıtlaSil