24 Nisan 2012 Salı

Şirin Soysal - Bir Şeyler Var


İlk albümünü yayınlamış cazcı bir ablamız Şirin Soysal. Kendisi 1980'de doğmuş. Ailesinin diplomatik kariyeri nedeniyle büyürken bol bol gezmiş, farklı ülkelerde yaşamış. Üniversite'yi Dublin'de tiyatro üzerine okumuş. İlk albümü "Bir Şeyler Var" 2011 yılında yayınlanmış (fakat nasıl yayınlandıysa, birçok yerde bulunamıyor).

Albümü farklı tonlarda bir caz albümü olarak değerlendirmek mümkün. Vokali çok fazla geri planda bırakmayan, gitarların yanında saksafon, viyolensel, perküsyon, suzafon (bu da neyse artık), akordeon, glockspiel gibi çeşit çeşit ilginç alet eşlik ediyor şarkılara. Kimi zaman 80'ler Film Noir müziği, kimi zaman 2000'ler Neo Noir müziği tadında, (özellikle albümün ilk parçası olan "Yabancıyım") sanki bir Femme Fatale'nin ağzından dinliyormuşuz hissi yaratıyor. Yapımcı şirket NU-DC'nin tanımıyla "şanson ve kabare geleneğiyle örtüşen besteler". Fakat bütün şarkılarda gerek müzik gerekse de şarkı sözleri nedeniyle tekinsiz bir hava var. Müzik zaman zaman bir korku filminde gerici bir sahne geliyormuş hissiyatı yaratıyor bazı şarkılarda. Dürüst olmak gerekirse müzikleri tanımlamak, anlatabilmek için her düşündüğümde aklıma sinemadan yaklaşımlar geliyor. Olayı daha fazla abartmayı bırakmadan önce aklımda Terry Gilliam, Tim Burton falan vardı. Böyle anlatmanın sanıyorum ki çok fazla anlamı olmayacak, dinleyip karar vermek en iyisi.

Ben Şirin Soysal'ı ilk defa Akustikhane'nin ikinci sezon finalinde dinlemiştim. Amy Winehouse'un "I'm No Good" şarkısını söylemişti ve o anda not etmiştim adını bir kenara, Türkiye'ye dönüşte göz atmalıyım diye.


Akustikhane performansı Vimeo'da olduğundan buraya konulamıyor ne yazık ki, fakat açıp bir göz atmanızı tavsiye ederim. (Bence) baya başarılı çünkü:

http://vimeo.com/29339507

Daha fazla bilgi için:

http://www.sirinsoysal.com/home
https://www.facebook.com/pages/%C5%9Eirin-Soysal/140171462734091

Özellikle ana sayfasında Müzik başlığı altından "Yabancıyım" parçasını dinlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder